ARS LIBERA KUOPION KUVATAITEILIJAT RY - HISTORIIKKI


1970 - luku

Yhdessä eteenpäin

Ateljeetalot alulle

Vuonna 1975 yhdistys laittoi vireille jo kauan mielissä hautuneen ateljeetalo-hankkeen. Jäseniltä kyseltiin ateljeetilojen tarpeellisuudesta. Lahden, Tampereen ja Turun seuroilta saatiin vastaavien talojen piirustuksia ja kustannuslaskelmia ja kaupungin edustajia kutsuttiin neuvotteluihin.

 

Omiin tiloihin

Vuonnna 1976 Ars Libera sai Saskioiden avustuksella omat työtilat Kiinteistö OY Suojalta elokuvateatteri Alfa Romeon vintiltä. Tilat kunnostettiin talkoilla.

Oma työtila oli vilkkaassa käytössä ja yhteistyö Saskioiden kanssa oli tiivistä. Yhteistilaisuuksien lisäksi Saskiat osallistuivat näyttelyiden järjestelyihin ja tukivat yksityisiä taiteilijoita.

 

Opiskelua vuonna 1978

Elokuussa seura järjesti kaupungin kanssa nuorten kuvataideleirin Haminalahdessa. Opettajina toimivat Veikko Siren ja Seppo Väänänen.

Allan Kuntsi piti arsliberalaisille metalligrafiikan kurssin seuran tiloissa. Jäsenillä oli mahdollisuus perehtyä etsaukseen, akvatintaan, kuivaneulaan ja pehmeäpohjasyövytykseen.

 

Näyttelyitä ja kursseja

Vuonna 1979 helmikuussa 15 seuran jäsentä otti osaa kaupungin järjestämään Kuopio-aiheisen grafiikan ja Kuopio-aiheisten maalausten yhteisnäyttelyyn.

Ars Libera ja läänin taidetoimikunta järjestivät saman vuoden lokakuussa Kuopion läänin aluenäyttelyn, jonka komissaarina toimi Väinö Lätti.

Lapsi-aiheinen teemanäyttely kaupunginkirjastossa järjestettiin marras-joulukuussa 1979.

Syksyllä 1979 seura järjesti jäsenilleen Allan Kuntsin vetämän Mezzotintokurssin.

 

Matrikkeli

Vuonna 1979 valmistui ensimmäinen Kuopion kuvataiteilijoita esittelevä matrikkeli, jossa esiteltiin 40 taiteilijaa.

 

Ateljeetalohanke

Kuopion Asuntomessualueelle valmistui vuoden 1979 aikana neljä ateljeetaloa. Seura teki yhteistyötä asuntomessutoimikunnan ja kaupungin hallinnon kanssa. Johtokunta ehdotti lausunnossaan, että valittavien taiteilijoiden tulisi olla nuoria, perheellisiä ja lupaavia. Lisäksi Ars Libera muistutti, että seuraa olisi kuultava asiantuntijajärjestönä vuokralaisia valittaessa.